1001 film preden umrem

Kino: Taxiphone: El Mektoub (2010)

Včeraj sem v celjskem Metropolu gledal švicarsko-alžirski koprodukcijski film Govorilnica, ki ga je podpisal Mohammed Soudani. Ta mali biser je / bo moč videti zgolj v kinematografih art kino mreže, gre pa sicer za zmagovalni film festivala Kino Otok – Isola Cinema 2010.

Taxiphone: El Mektoub (2010)

Taxiphone: El Mektoub (2010)

Zgodba je preprosta: Oliverju in Eleni se sredi alžirske puščave pokvari kamion, zato sta prisiljena pomoč poiskati v majhnem mestecu ob oazi. Prvi dnevi so prava preizkušnja, saj kot zahodnjaka nista navajena na tamkajšnji tempo življenja, ki ga predvsem narekuje fraza “če bo bog dal“.

Na zelo sproščen način spoznavamo deželo tretjega sveta, mikrolokacijo in življenje ljudi, ki jih nekako povezuje ravno naslovna govorilnica. Tam se srečujejo in komunicirajo. Sočnih dialogov ne manjka, Elena pa postaja vse bolj dovzetna za lokalne običaje in življenjski stil. Včasih moraš na drug konec sveta, da tam srečaš samega sebe.

Film je vizualno bogat, toplih barv in všečnih kadrov, a je obilica stranskih likov, ki so odlično karakterizirani, tisto, kar ga naredi za nepozabno filmsko izkušnjo.

Aja, bonus je Bruno Ganz, ki ima v filmu kameo vlogo. V puščavo se namreč pride spočit.

Toplo priporočam!

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj »»

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !