1001 film preden umrem

Kino: januar 2014

Philomena (2013): malce toplejša verzija Sester magdalenk, če je kaj takega sploh moč zapisati. “Toplejša” se predvsem nanaša na Judi Dench, ki odlično zaigra preprosto dekle, ki jo zaznamovano z nezakonskim otrokom zaprejo v samostan (kot takrat mnogo drugih žensk – vse v imenu vere!). Njenega otroka dajo nune kmalu v posvojitev v Ameriko. Čez 50 let se ga odloči poiskati, pri tem pa ji pomaga bivši BBCjev novinar, ki ga igra prav tako odlični Steve Coogan. Skupaj se odpravita čez lužo in potovanje ju precej zbliža, kljub temu, da sta iz popolnoma različnih svetov. Oba dasta en drugemu točno to, kar potrebujeta. Seveda ne morem dovolj dobro zapisati, kako se mi gnusijo takšna dejanja v imenu vere in spodobnosti in naravnost grozljivo je, da se je to sploh lahko dogajalo. Film seveda temelji na resničnih dogodkih.

Inukovo potovanje (Inuk, 2010): Čudovita avanturistična socialna drama (?!) o najstniku, ki ga socialna služba pošlje v otroško zavetišče na otoku sredi Arktičnega morja. Tam sreča starega lovca, ki vsako leto nekaj otrok odpelje v ledeno divjino. Tam so soočeni s preteklostjo, s starim načinom življenja, ki pa jim seveda več pove o današnjih časih. Plus: fantastični posnetki grenlandske pokrajine.

Kakršen oče, takšen sin (Soshite chichi ni naru, 2013): film, ki me preganja še mesec po ogledu. Kot oče 5 letne hčere, se sprašujem, kako bi reagiral jaz, ko bi me po šestih letih soočili z dejstvom, da je v porodnišnici prišlo do napake in moj krvni otrok živi pri drugi družini, njihov pa pri meni. Kaj je bolj pomembno: kri ali čustva? Odgovor ni tako preprost, kot se sprva zdi… Btw, Spielberg je že odkupil pravice za rimejk.

Za dežjem posije sonce (2012): odlična komična drama. Bradley Cooper in Jennifer Lawrence sta dobitna kombinacija, ki si dajeta točno to kar v tistem trenutku oba najbolj potrebujeta – malce norosti. Super!

Zeleno kolo (Wadjda, 2013): prvi celovečerni film iz Savdske Arabije in hkrati prvi, ki ga je posnela ženska. Odličen in pogumen prvenec je topla pripoved o tem, kaj vse je pripravljena storiti deklica, da bi dobila kolo. Prevozno sredstvo, ki ga v našem okolju jemljemo kot del vsakdana, je tam za ženske prepovedano sredstvo prevoza.

Vse filme sem si ogledal v Metropolu.

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj »»

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !