1001 film preden umrem

21. Judge Priest (1934)

William Priest je sodnik v Kentuckyju, pribljubljen in topel človek, veteran državljanske vojne. Svetovljan čigar mir včasih skalita sestra in njegov nasprotnik Horace Maydew, ki se na prihajajočih volitvah poteguje prav za stolček sodnika. Priest ga ne jemlje resno, saj v uvodu filma spremljamo proces proti Pointdexterju, črncu obtoženemu kraje. Med govorom tožilca Maydewa sodnik bere časopis, obtoženi pa celo spi na zatožni klopi. Vse se spremeni, ko Maydew v naslednjem velikem procesu zahteva, da se Priest umakne s položaja sodnika, ker je osebno vpleten v primer in bi bil pristranski. Odveč bi bilo govoriti, da na koncu seveda zmaga pravica. Ta zmaga celo v vseh podzgodbah. Sodnikov nečak dobi dekle, mama potrdi vezo, ki jo je prej zavračala, sodnik spet najde svoj mir, obtoženi se snide s hčerko, Pointdexter pa dobi rakunji plašč, ki si ga je tako želel. Tu pa je tista stvar, ki me je kljub zavedanju, da je film iz leta ‘34, zelo motila. Odnos do afroameričanov, saj je lik Pointdexterja totalno stereotipen in ponižujoč. Stepin Fetchit in Hattie McDaniel sta sicer pionirja črnskih igralcev, a sploh prvi igra totalno lenega in zabitega črnca in že takrat so ga “bratje” označili za izdajalca in bojkotirali vse njegove nastope in filme. Hattie pa igra služkinjo, ki je najbolj srečna, da lahko razvaja svojega belega gospodarja in mu pomiva posodo ter pere perilo. Včasih skupaj zapojeta tudi kakšno pesem!

Judge Priest (1934)

Judge Priest (1934)

Seveda se John Ford malce norčuje iz juga, sploh s prikazom parade na koncu filma. Tudi prebivalci mesta so bili pripraljeni Gillisa obtožiti, dokler so mislili, da je severnjak. Ko med procesom izvejo, da se je boril za jug, v trenutku postane junak in sojenje se konča.

Kaj pa vem… Sam ga najverjetneje ne bi dal v svojo 1001 knjigo…

 • Share/Bookmark
 

2 komentarjev na 21. Judge Priest (1934) »»


Komentarji

 1. Chuchi | 19/05/2012 ob 19:54

  Živjo, imam eno vprašanje, ki ni povezano s tem filmom..
  Kje dobiš vse te filme, npr črnobele, stare sto let itd :) In če je tvoj seznam narejen po knjigi, me zanima, po kakšnem ključu jih gledaš…po vrsti v knjigi?

  Hvala za odgovor in lep pozdrav.

 2. c1n3f1l | 23/05/2012 ob 10:36

  Filme najdeš na spletu. Nekaj jih je na raznih torrent straneh, predvsem zgodnejše pa lahko v celoti najdeš tudi na YouTube-u.

  Filme gledam po tej knjigi: http://www.bookdepository.co.uk/1001-Movies-2011-Cassell-Illustrated/9781844036974

  En od seznamov pa je: http://www.listal.com/list/1001-movies-you-must-see-padiii

  Gledam jih pa po trenutnem počutju. Resda najraje po vrsti, a sem preskočil celo vrsto nemih filmov, ki še čakajo na ogled :)


Komentiraj »»

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !