1001 film preden umrem

18. Days Of Heaven (1978)

Film Božanski dnevi je prvi masterpiece nenavadnega režiserja Terrenca Malicka. O Malicku se je lani veliko govorilo, še več pa o njegovem filmu Drevo življenja. O tem filmu vemo skoraj vse, tudi če ga niste videli, veste vsaj to, da je v Cannesu prejel zlato palmo in da v njem igra Brad Pitt. Kaj pa vemo o Malicku? Bolj malo, saj se ta samodržec ne želi pojavljati v javnosti in javnih občilih, če pa že privoli v kakšen intervju, potem noče govoriti o svojih filmih, o zasebnosti itd. Introvertiranec, ki svoje kreativne presežke raje izraža v filmih, kot pa pred občinstvom. Tako npr. lani ni prišel niti po zlato palmo.

Malick je predstavnik t.i. holywoodske renesanse in ki se navdušuje nad simetrično kompozicijo, njegovi filmi so polni posnetkov pokrajin, narave. Pravi mojster je pri uporabi svetlobe in barv. Prav Božanski dnevi so dokaz, kako skrbno se je lotil snemanja, ki naj bi bilo po pričevanju prisotnih precej naporno, saj so morali čakati na popolne pogoje za snemanje, tj. pravo svetlobo. Očitno je bilo vredno truda, saj film enostavno izgleda božansko, barve so fantastične, prizori tudi in kjerkoli bi v filmu pritisnil na premor, bi si lahko naredil razglednico ali fototapeto. Tudi zaradi tega je film postal klasika ameriške filmske produkcije.

Days Of Heaven (1978)

Days Of Heaven (1978)

Zgodba se odvija sredi I. svetovne vojne, pripoveduje pa jo 17-letna Linda Manz, ki ima tako zanimiv glas in naracijo, da bi jo lahko poslušal do onemoglosti. Bill (mladi Richard Gere) in njegovo dekle Abby (Brooke Adams) ter njena sestra (zgoraj omenjena pripovedovalka), se pred težavami zatečejo na plantažo, kjer najdejo delo na polju. Dneve preživljajo ob trdem delu a v idiličnem okolju. Bill in Abby se pretvarjata, da sta brat in sestra, a brez prave vizije o prihodnosti, se zapleteta v ljubezenski trikotnik z lastnikom plantaže (Sam Shepard). To je bolj ali manj vse, kar se zgodbe tiče in na prvi izgled ni ne vem kako posebna. Res ni. Poseben je način, kako jo poda Malick.

Malicka je snemanje filma očitno tako izčrpalo, da je svoj naslednji film The Thin Red Line posnel šele 20 let kasneje, Božanski dnevi pa so zagotovo eden mojih najljubših filmov sploh in imel sem srečo, da sem ga lahko prejšnji teden videl celo na velikem platnu!!!

 

2 komentarjev na 18. Days Of Heaven (1978) »»


Komentarji

  1. cinemaforever
    cinemaforever | 30/01/2012 ob 17:18

    Tudi jaz obožujem ta film. Čudovit je. Fotografija jemlje dih. res je, kot praviš, božanski.

  2. paucstadt
    paucstadt | 14/02/2012 ob 00:13

    Klasika čista kot solza! Škoda mi je tega Mallicka, da tako malo snema, oz. čakaj, morda ga prav zaradi tega obožujem!


Komentiraj »»

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !