1001 film preden umrem

Kino: Fly Or Die (2010)

Dean Potter je trenutno en največjih zvezdnikov med plezalci. Že pred časom sem gledal nek dokumentarec o njegovem slackline-anju, mislim, da je bil naslov Skywalker, kjer ga spremljamo med izzivanjem gravitacije na najlonski vrvici, razpeti visoko nad tlemi. Pravzaprav se temu ne reče več slackline temvče highline. Če se prav spomnim, je termin vpeljal prav Potter.

Tudi v kratkem filmu Fly Or Die, si Potter izmisli povsem nov “šport”. Združi namreč prosto plezanje in BASE skoke. Nastane free BASE. Gre za idejo, ki jo je prav on prvi udejanil. Plezalec se smeri loti brez varovanja, samo z malim  padalom na hrbtu. Ko torej popustijo mišice ali se odlomi skala, se odrineš in letiš. In, kot sam pravi, najslabši možni izhod spremeniš v najboljšega: leteti!!!

Film je bil prikazan na domžalskem Festivalu gorniškega filma, sam pa sem ga imel priložnost videti pretekli torek v celjskem Metropolu. Sledil mu je še Berhault (2008), a o tem kdaj drugič. Sicer pa za februar in marec obljubljajo še dva podobna sklopa. Več na spletni strani kina.

YouTube slika preogleda
  • Share/Bookmark
 

Komentiraj »»

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !