1001 film preden umrem

Kino: Cooking History (2009)

Dokumentarni film o 6 vojnah, 10 receptih in 60.361.024 mrtvih piše evropsko zgodovino z vojno in revolucijo ožigosanega 20. stoletja na novo: s perspektive tistih, ki so jo na prav posebnih frontah, v poljskih kuhinjah in vojaških kantinah, mešali s kuhalnicami.

Cooking history (2009)

Cooking history (2009)

Film predvsem ponudi nekaj nepozabnih likov. Nemški veterani 2. svetovne vojne se še vedno obnašajo, kot nemški vojaki, prepevajo domoljubne pesmi in se oblačijo v jagerske (kao) noše. Pravijo, da je nemški kruh (komis) najboljši na svetu, medtem ko na drugi strani ruska kuharica iz okolice Stalingrada, z izkušnjo iste vojne, pravi, da je kruh vsepovsod enak, ne glede na narodnost (i.e. povsod je enako trd). Zanimiv je madžarski kuhar, ki ima očiten smisel za humor in se bolj ali manj požvižga na zgodovino in njene glavne like. Vseeno mu je, če kuha za svoje, t.j. Madžare, ali za ruske zavojevalce. Vojak mora jesti, je njegovo stališče.

Nepozaben je nemški vojak, ki je služil v Romuniji in odrekel zadnjo željo na smrt bolanega dekleta po koščku sladkorja. Imel je pač ukaz, da se ne sme družiti z lokalnim prebivalstvom. To, da je drug dan umrla, ga ne prizadene, hkrati pa mu ne gre v račun, zakaj ga je cela vas odtlej gledala s prezirom.

Hrvaškega lika sem se pa bal, totalen fanatik, a bom njegovo zgodbo zadržal, film je na sporedu v celjskem Metropolu in ljubljanskem Kinodvoru, pa sami presodite, kdo je najbolj fu****n.

Morda le še to, v filmu zakoljejo eno kravo, prašiča in petelina. Ti prizori morda niso za tiste z rahlim želodcem.

  • Share/Bookmark
 

1 komentar na Kino: Cooking History (2009) »»


Komentarji

  1. cinemaforever
    cinemaforever | 31/01/2012 ob 16:21

    “Morda le še to, v filmu zakoljejo eno kravo, prašiča in petelina. Ti prizori morda niso za tiste z rahlim želodcem.”

    Če so mesožderi, naj kar gledajo. Tako to je.


Komentiraj »»

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !