1001 film preden umrem

3. Blackmail (1929)

Alfred Hitchcock je nesporno en od najboljših in najbolj (pri)znanih filmskih ustvarjalcev v zgodovini sedme sile. Na seznamu filmov, ki jih morate videti preden umrete, se je tako znašel tudi en njegovih zgodnejših, a po mojem skromnem mnenju so mu avtorji tukaj malce pogledali skozi prste. Predvidevam, da je na seznam uvrščen bolj zaradi dejstva, da je to prvi britanski »govoreči« film, kljub temu, da ga je Hitchcock začel snemati kot nemega. Sredi filma je potem postala dostopna tehnologija, podjetni Alfred je našel investitorje in njegovi liki po cca. 10-ih minutah spregovorijo.

Blackmail (1929)

Blackmail (1929)

Zgodba je sicer zelo preprosta: Alice se skrega s svojim fantom-policajem in vihravo odide v stanovanje umetnika, ki jo hoče posiliti. V samoobrambi ga z nožem ubije, nato pa spremljamo Alice, ki dobiva flashbacke vsakič, ko vidi nož ali kaj podobnega. Ker je igra klasično over-the-top, kot se je to še počelo v nemih filmih, njene bolečine ne čutimo. Skrivnost jo tako razžira, da postane povsem nefunkcionalna. Potem se pojavi nek tip, ki ju z njenim fantom policajem izsiljuje in začne se »tekma«, kdo se bo prej zlomil.

Druga zanimivost filma je kadrovske narave. Ker v nemih filmih ni bilo treba govoriti, je Hitchcock za vlogo Alice angažiral Anny Ondra, igralko češkega porekla. Ker so bili prvi kadri že posneti in ker je bila Ondrina angleščina podobna (predvidevam) Schwarzeneggerjevi, so za branje teksta angažirali Joan Barry, Ondra pa je samo odpirala usta. Evo, pa imamo tudi prvo sinhronizacijo.

Kljub vsemu bi lahko mirno umrl, tudi če ga ne bi videl. Za vse radovedneže pa je v celoti na voljo na YT:

YouTube slika preogleda
  • Share/Bookmark
 

Komentiraj »»

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !