1001 film preden umrem

2. The Great Train Robbery (1903)

Bojda prvi western, režiser Porter pa že veliko bolj vešče uporablja filmsko pripoved, kot je to uspelo Mélièsu iz prejšnje objave. Imamo roparje in vlak, nedolžne potnike, »car chase«, kot se za akcioner spodobi, le da na konjih. Tu je saloon in branilci zakona, ki prekinejo zabavo po ropu. Sledi streljanje, v katerem roparji padejo pod streli pravičniških krogel.

Gre za komercialno najbolj uspešen film pred filmi D.W. Griffitha (The birth of a nation, Intolerance, Broken blossoms, Way down East…) in je bil zaradi tega tudi velikokrat kopiran. Tudi ta film ima eno sceno, ki se je vtisnila v zgodovino filmske umetnosti. Na koncu filma ropar v gledalca usmeri pištolo in ustreli v kamero, point blank. Uf, tudi ta je za na majico…

The great train robbery

The great train robbery

ps. v filmu se pojavi tudi igralec z imenom Gilbert M. Anderson, ki bo kasneje postal prva zvezda westerna z imenom Bronco Billy in na svoj račun dodal 351 filmskih vlog in 466 filmskih naslovov, ki jih je režiral!!! V tem filmu nastopa kot potnik, ki ga roparji ustrelijo… Če koga zanima… In če koga zares zanima, je tukaj še film:

YouTube slika preogleda

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj »»

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !